Voorjaarssterfte van karper

12996
24 mei 2017

Al jarenlang treden er vooral in het voorjaar in de Nederlandse wateren karpersterften op. Een duidelijke oorzaak is nog niet gevonden en verschillende factoren kunnen een rol spelen.

Kwakkelwinters

Het lijkt erop dat een zachte winter en een wisselende watertemperatuur in het vroege voorjaar niet gunstig zijn voor karpers. Parasieten en bacteriën kunnen hierdoor maandenlang toeslaan, terwijl de vissen een lage weerstand hebben. Een kwakkelwinter en een lang koud voorjaar betekenen ook dat de karper vaak lang actief blijft, terwijl er weinig voedsel beschikbaar is. Hierdoor teert de vis nóg meer in op zijn reserves, die ook nog eens voor een groot deel worden gestoken in geslachtsproducten voor de aankomende paaitijd.
Na de paai is de vis in een nóg slechtere conditie en vaak beschadigd door het wilde paaispel in de oeverzone en ondiep water. Pas als het water enkele weken lang voldoende is opgewarmd en het voedselaanbod weer goed is, neemt de weerstand van de karper toe en vermindert de kans op sterfte.

Karperziekten?

In een aantal gevallen lijkt een voorjaarssterfte samen te hangen met het uitzetten van (kweek)karpers in het voorgaande winterseizoen. Vooral karpers in sterk geïsoleerde viswateren zijn hierbij gevoelig. In open watersystemen of wateren waar regelmatig karpers zijn uitgezet, treden weinig problemen op. Zet in elk geval karpers uit die afkomstig zijn van gerenommeerde viskwekers. Dat geeft de meeste garantie op gezonde vis.
Bij het optreden van karperziekten kunnen parasieten, bacteriën en virussen een rol spelen. Daarnaast kunnen schimmels problemen opleveren. Een schimmel is echter geen ziekte maar altijd een secundaire aandoening, volgend op een ziekte of verwonding. Karpers kunnen ook ziek worden en sterven als gevolg van waterverontreiniging, de groei van tumoren of het eten van verkeerd voedsel.


Voorkom verspreiding

Voorkom de verspreiding van visziekten door nooit karpers over te zetten van het ene naar een ander water. Het is niet alleen illegaal maar ook zeer onverantwoord, want ogenschijnlijk gezonde vissen kunnen drager van een virus zijn. Ga bij voorkeur niet vissen in een water waar een visziekte heerst of onlangs karpersterfte is opgetreden.
In elk water kunnen door natuurlijke oorzaak één of enkele karpers sterven. Zie je echter grotere aantallen (meer dan vijf) dode vissen, maak dan melding van de sterfte op www.meldpuntwater.nl. Via dit centrale platform wordt je melding direct doorgezet naar de juiste instantie.


Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.